Bé, depèn. Si t’agafa desprevingut te mojas como los demás. Ara, què fem els ciclistes quan, ja de bon matí, cau un xàfec capaç de fer resar allò de sant blai i san antòn déu mos salve d’un mal tron, pregària ancestral de l’horta, al més ateu dels ateus? Bé, hi ha tres opcions (i agafar el cotxe no n’és una): anar en transport públic, anar a peu i… sí, o què us pensàveu?, anar en bicicleta! I com ens ho fem? Us ho diré a cau d’orella (és un secret): no duem paraigües. “Us agrada mullar-vos?”. Bé, a mi sí, però no és pas per aquest motiu, que no el duem, sinó per aquest altre:

inventos-proteccion-lluvia-accidente

Tot i això hi ha qui, per algun estrany capritx, no estima aquesta meravellosa sensació d’estar xop de cap a peus. També per aquests finolis hi ha una solució: un ponxo o un impermeable, complementats amb un bon calcer (que al capdavall també es mulla quan dus paraigües, però que amb la bici pots protegir de diverses maneres, en especial la professional (tapabotes) i la “bossa de plàstic ad hoc”) i uns pantalons o tapapantalons o altres invents que hi ha pel món. Però la pregunta principal és: ponxo o impermeable?

Ponxos

El principal requisit del ponxo és que sigui de ciclista. Si heu anat mai en bici quan plou us haureu fixat en quina és la part de les cames que més es mulla amb diferència: dels genolls cap amunt i per davant. Un bon ponxo pot cobrir aquesta part de les cames, i la resta i les sabates queden a sota i quasi no es mullen (sí, ho he comprovat jo mateix; no, no m’ho invento). Un ponxo de ciclista no és car. El que el diferencia dels altres és que per darrere està tallat per tal de no enganxar-se amb les rodes. És preferible que tingui alguna banda reflectant (i si no la hi afegiu) i és molt important que s’agafi bé al cap i us permeti de mirar cap als costats amb facilitat. No són gens cars. El que jo tinc es plega en una mena de bosseta que cap a tot arreu i no és cap molèstia.

L’únic problema dels ponxos és que, si fes molt de vent, podrien fer efecte vela.

Impermeables

Els impermeables són ideals per evitar l’efecte vela, però no cobreixen les cames. Us anirà bé un impermeable qualsevol, això sí, mireu que tingui caputxa i poseu-li quelcom de reflectant. L’inconvenient respecte als ponxos és que no són tan fàcils d’amagar per molt que els pleguis.

També hi ha, per cert, la idea dels dissenyadors del Decathlon. Ni carn ni peix, ni chicha ni limoná, l’imperponxo, que m’agrada molt, i m’agradaria més si fos d’un horrible color groc fosforescent que assegurés que els conductors ens veuen. Res, però, que no pugueu solucionar amb una mica de creativitat.

I les cames?

Bé, això va a gustos. El ponxo resol en bona part el problema, però si opteu per l’impermeable us hi haureu d’enfrontar. Jo tinc pensat de fer-me uns tapapantalons amb una mica de plàstic de ponxo vell i velcro, però d’això ja n’hi ha i en venen, si no sou amants del fes-t’ho tu mateix. Hi ha, també (recordeu allò que deia que hi ha UNA part que es mulla, a les cames?), aquestes proteccions que es pleguen en una mena de cinturó i són molt lleugeres:

A mi els tapapantalons no m’agraden perquè no transpiren, fan molta calor, te’ls has de posar i treure (i això és molt enutjós si no són quelcom semblant al que jo em vull fer) i ocupen molt espai. Aquest invent de la foto sí que m’agrada, però no sé on comprar-lo i deu ser car. És per aquest motiu que he optat per un ponxo, del qual n’estic més que satisfet.

Però i si neva?

A Lleida estem preparats per tot:

(Visited 227 times, 1 visits today)