La bicicleta, no exagero, és un vehicle per a tota la vida. Sí, no exagero, però, si no en tenim cura cada dia, arriba un moment en què s’espatlla i costa més de reparar. Iniciem aquí una secció de mecànica i manteniment. L’article d’avui és més que res una curiositat, però espero, en el futur, donar consells bàsics i fàcils de seguir que us ajudin a mantenir la vostra bicicleta.

A mi m’agrada fer el manteniment de la meva bicicleta. No és pas fàcil, però és possible. Hi ha coses que pot fer tothom i que no requereixen cap eina especialitzada: reparar una punxada (sempre amb un pegat!, això de canviar la càmera per una punxada és una barbaritat), lubricar la cadena… D’altres pressuposen una certa destresa i uns coneixements mínims. Això que ara us mostraré és quelcom que, si ho intenteu fer a casa, serà millors que us assegureu d’apuntar-vos l’ordre en el que treieu les peces i, sobretot, quan quelcom no surti, si no esteu segurs que ho esteu fent bé, no ho forceu. Per què? Perquè, per exemple, la rosca dreta del pedalier va en sentit contrari i, la veritat, serieu molt bèsties, si l’aconseguíssiu treure girant cap a l’esquerra!

Bé, el cas és que vaig treure l’el cartutx del pedalier i, en mirar el tub, hi vaig veure això:

Sembla molt, i ho és, però tingueu en compte que la foto està ampliada. És aquesta porqueria la que a poc a poc, amb la pluja, el fang i el temps, que fan desaparèixer el greix i el substitueixen per això, es va apoderant de la nostra bici. És important, per això mateix que, de tant en tant, i especialment després d’un viatge o d’una època de pluges, duguem a terme un manteniment general de la bicicleta. Si no, arribarà un moment que començarem a sentir sorollets, que notarem que la bicicleta ja no va tan bé com sempre i, si algun dia la voleu desmuntar, veureu que us costa molt. Coses com canviar la cadena quan l’espai entre les baules es fa massa gran evitaran que se’ns facin malbé els plats i els pinyons i que tinguem problemes al canviar de marxes.

En propers articles aniré donant consells sobre com mantenir correctament la vostra bici. De moment, voleu veure què hi havia dins del tub? És a dir, què subjecta el vostre pes?

Això:

IMG-20151220-WA0002

A dins hi ha els rodaments, és a dir, els coixinets, les boletes aquelles que, si alguna vegada heu obert una boixa, heu tret la forquilla o heu tret el obert un pedalier d’una bicicleta barata o antiga, us han caigut a terra. És gràcies a ells, que les coses giren!

(Visited 146 times, 1 visits today)