Ahir, al Telenotícies Migdia de TV3 van tractar una notícia sobre un conductor que circulava amb cotxe begut, sense carnet, amb nou delictes contra la seguretat viària i al doble de la velocitat permesa. També van comentar que a Pallejà, al Baix Llobregat, un altre automobilista va provocar un accident i va fugir conduint de forma temerària. Quan va ser interceptat, en fer les proves d’alcoholèmia, quintuplicava la taxa. Els dos han quedat en llibertat amb càrrecs. Aquest fet ha indignat les associacions de víctimes de trànsit per la poca contundència amb què s’ha respost en relació a la gravetat dels fets ocorreguts.

Per altra banda, últimament han sortit diverses notícies sobre conductes temeràries al volant d’un turisme, algunes amb conseqüències nefastes, com la mort d’una noia al Gironès. A continuació, alguns dels enllaços:

  1. Persecució policial a Lleida.
  2. Accident al Gironès.

Durant aquests últims mesos també s’han produït dos atropellaments de vianants per furgonetes. En aquest cas, desconec si algú dels dos va infringir alguna norma:

  1. Atropellament a Avinguda Blondel.
  2. Atropellament al Camí de la Mariola.

En tots aquests casos, excepte en els dos atropellaments per part de furgonetes, el conductor va tenir un comportament incívic, temerari, sense cap mena de respecte per la vida dels altres i saltant-se totes les normes existents; però en cap cas s’ha criminalitzat els conductors de cotxes.

En el cas dels atropellaments per part de furgonetes també podria malpensar i creure que un va fer marxa enrere sense mirar, i hauria de vigilar si hi ha gent gran a prop, i en l’altre cas, pel que diuen els veïns, podria pensar que segurament anava molt ràpid, per sobre del límit permès, i per això no va poder reaccionar i esquivar el vianant. En aquests dos casos tampoc s’ha criminalitzat les persones que es desplacen en cotxe o furgoneta. Per què no?

Per què no podem dir que tots els automobilistes són uns incívics? Sempre van més ràpid del permès, acceleren quan el semàfor es posa taronja, no senyalitzen les maniobres, no paren als passos de vianants, piten a les bicicletes que circulen pel centre del carril o que no s’aparten al carril bus, avancen a les bicis sense respectar la distància de seguretat, surten de les rotondes pel carril que els dóna la gana, avancen amb la línia contínua o aparquen a qualsevol lloc.

Totes aquestes notícies em podrien fer pensar realment que els automobilistes són uns incívics i uns temeraris que no vigilen gens, però no seria assenyat fer-ho i seria una fal·làcia. No es pot generalitzar les conductes d’alguns com les conductes de la resta. Conec molta gent que condueix un cotxe, jo també ho faig a vegades, i la majoria no es comporten d’aquesta manera incívica.

Però, en canvi, quan hi ha un accident amb una bicicleta, sigui culpable o no de causar l’accident, o es produeix una actitud incívica per part d’un ciclista, es tendeix a criminalitzar qualsevol persona que es mou amb aquest vehicle i a fer afirmacions de l’estil “anar amb bici és un perill” o “els ciclistes són uns incívics”. A més a més, alguns opinadors de diaris, a falta d’altres temes i amb un menyspreu a la intel·ligència, es dediquen a fer articles per a criminalitzar la gent que es mou amb bici, com el cas de l’article “Violència ciclista” de la senyora Montserrat Nebrera.

Potser el que passa és que alguns troben normal anar amb cotxe, coneixen molta gent que ho fa, ells mateixos en condueixen i no consideren que els seus coneguts ni ells mateixos siguin uns incívics. En canvi, potser consideren que desplaçar-se amb bici no és habitual, alguns no l’han fet servir mai i no coneixen gaires persones que l’utilitzin, i per això, degut a aquest desconeixement i la no normalització, de seguida es criminalitza quan hi ha un accident o quan hi ha un ciclista incívic, que també n’hi ha, com és obvi.

És veritat que hi ha ciclistes incívics o ciclistes que desconeixen les normes o que els fa falta de formació per a circular amb bici, però hi ha incívics a tot arreu, i el desconeixement  i l’actitud d’alguns no justifica que es pugui titllar de criminals a totes les persones que utilitzen un mitjà de transport concret per a desplaçar-se. A mi em rebenta que em diguin incívic, perquè respecto les normes i els altres usuaris, i des d’aquest web intentem donar-les a conèixer i mostrar que cal parar compte, especialment amb els vianants.

Cal recordar, deixant de banda si uns són més incívics que els altres, que les víctimes dels accidents on hi ha implicat un vehicle a motor acostumen a patir conseqüències més greus i, que quan es pacifiquen carrers i ciutats, limitant l’accés o la velocitat del trànsit motoritzat, l’accidentalitat, tant de vianants, de bicis o de la resta de vehicles, baixa dràsticament.

 

 

(Visited 79 times, 1 visits today)