Un cop has estat utilitzant la bici per moure’t, és fàcil oblidar el difícil que semblava al principi moure’s pels carrers amb la bici. Encara que per qui ja hi té experiència puguin semblar detalls evidents o sense importància, algú que fa anys que no puja a una bici (i que probablement mai l’ha utilitzat a la calçada), podria tenir més dubtes que certeses. Pujar sobre la bici i fer el primer trajecte pot ser confús, incòmode i fins i tot arriscat si no saps què estàs fent. Moure’s amb bici no és perillós, però hi ha uns quants detalls a tenir en compte per fer la teva experiència tan segura, confortable i pràctica com és possible.

Persones en bici

En un món ideal tindríem carrils bici de qualitat i interconnectats que farien que molts d’aquests suggeriments quedin obsolets. Però mentrestant, aquí hi ha uns quants consells i trucs pels qui comencen a moure’s amb bici, tant per carrils bici com fora d’ells.

 

1 – Practica amb la bici

Si fa anys que no puges sobre una bici, el primer pas és refrescar les habilitats i tornar a sentir-te segur/a sobre ella. Qualsevol plaça o carrer tranquil és ideal per practicar tota la gamma de moviments que necessitaràs en algun moment o altre, tals com girar, mirar enrere o frenar ràpidament. Altres habilitats més avançades com utilitzar una sola mà o pujar voreres no són imprescindibles però acaben sent molt útils.

 

2 – Revisa la teua bici

Dóna una ullada a l’estat de la teva bici abans de portar-la al carrer. Neteja i lubrica la cadena, infla les rodes i assegura’t que els frens funcionen adequadament. Porta-la al taller o tenda de bicis més propera si tens qualsevol dubte.

 

3 – Vés amb algú que t’acompanyi al principi

Anar amb algú que t’ajudi a superar la inseguretat que pots sentir al principi és de gran ajuda. Queda amb un familiar, amic o companya de feina que utilitzi la bici regularment per donar una volta per Lleida i que et resolgui tots els dubtes que tinguis. També pots demanar-nos-ho a nosaltres (contacta sense por amb nosaltres, estarem encantats).

 

4 – Planifica els recorreguts

Amb l’ajuda d’un mapa, planifica per on passar per arribar al teu destí intentant utilitzar sempre que sigui possible carrers amb carril bici i carrers tranquils. El recorregut més ràpid en cotxe rarament és el millor en bici: acabaràs trobant dreceres pels recorreguts que facis més sovint. El plànol de la Paeria o aplicacions com bikemap, OpenStreetMap o Google Maps et poden ajudar.

 

5 – Sigues conscient de l’espai

Sigues conscient de la presència d’altres persones amb bici, caminant i en vehicles al teu voltant. Cedeix el pas a les persones caminant en els passos de zebra i zones compartides, mira endarrere abans de canviar de carril i tingues en compte els intermitents dels cotxes davant teu a l’atansar-te a cruïlles i rotondes. Evita el punt mort dels retrovisors dels vehicles.

 

6 – Avisa

Com a norma general avança per l’esquerra i utilitza el timbre per avisar altres persones en bici o caminant que estàs a punt d’avançar-los. També pots dir “avanço per l’esquerra” si no tens timbre.

 

7 – Segueix les normes

Vés en la direcció del carril i fes cas als semàfors i demés senyalització. Hi ha unes quantes normes sobre les quals hi ha debat de la seva rellevància per a usuaris de la bici, però seguir-les (encara que en alguns casos puguin ser o semblar innecessàries al moure’s amb bici) és la millor manera de garantir que tu mateix i els demés estigueu segurs. I ajuda a enderrocar falsos mites.

 

8 – Senyalitza amb les mans

Ser previsible augmenta encara més la teva seguretat. Si la gent darrera teu (conductors, altres persones en bici, etc) poden predir les teves intencions, podran planificar millor com moure’s al teu voltant. Utilitzant les mans per avisar que giraràs evitarà confusions innecessàries; encara que el més comú és estendre el braç esquerre per girar a l’esquerra i doblegar el colze esquerre amb els dits cap amunt per girar a la dreta, si simplement estires el braç esquerre per girar a l’esquerra i el dret per girar a la dreta també t’entendran.

 

9 – Fes-te visible

Circula pel centre del carril quan utilitzis la calçada per assegurar-te que qui estigui darrere teu et vegi (i també que hagi de canviar de carril per avançar-te si ho vol fer, augmentant la seguretat). Quan sigui de nit o hi hagi mala visibilitat (sí, boira, estem parlant de tu) utilitza llums per fer-te més visible.

 

10 – Diverteix-te!

Encara que a l’utilitzar la bici per moure’s s’ha de tenir tanta precaució com amb qualsevol altre mode de transport, no hauria de ser una experiència estressant. Anar amb bici per Lleida és segur, saludable i divertit! Gaudeix de la sensació del vent al cabell i el sol a l’esquena. Descobreix la ciutat des d’una perspectiva privilegiada, saluda a altres persones amb bici. Anar amb bici no només millora la salut i sostenibilitat, també et fa gaudir un altre cop dels teus trajectes habituals i arribar amb un somriure al teu destí.

 

Aquest article és una traducció i adaptació d’aquest altre publicat a momentum mag.

 

Vols més consells per anar amb bici? Aquí en tens nou més, encara que alguns es repeteixen.

(Visited 135 times, 1 visits today)