De les rutes de pelegrinatge, la més coneguda és el camí de sant Jaume (que, per si no ho sabíeu, també va passar per Lleida, o què us pensàveu?). Qui segur que hi va fer nit va ser sant Ignasi de Loiola. El seu és un camí menys conegut però que cada cop segueix més gent. Va de Loiola, a Euskadi, fins a Manresa i Montserrat, seguint el pelegrinatge que el fundador dels jesuïtes va fer de camí a Terra Santa. Passa per La Rioja, Navarra i l’Aragó i, un cop travessat el desert dels Monegros, baixa a Fraga i entra a Catalunya per Alcarràs. En bona mesura, és un camí de sant Jaume al revés i, de fet, les indicacions solen coincidir (tot i que en direccions contràries). Si us parlo del camí Ignasià i no del de sant Jaume és perquè, com que el del segon passa per tants llocs, mai no sé per on no passa…

Camí de sant Ignasi de Loiola

Camí de sant Ignasi de Loiola. Noteu que La Rioja és la comunitat autònoma més gran d’Espanya…

El camí ignasià, però, és ben clar. Jo només he fet el tros que va de Tudela a Lleida (en bicicleta, esclar). La primera part, seguint el canal imperial d’Aragó, és una delícia. En sortir de Saragossa, però, la cosa canvia: ben aviat s’arriba al desert dels Monegres i, un cop allà, és fàcil perdre’s. No hi ha indicacions i els camins, ai!, tots s’assemblen. I el problema dels deserts, naturalment, és que no hi passa mai ningú. En arribar a Catalunya, això sí, la cosa canvia. Trobem aquests senyals que, de ben segur, heu vist algun cop per Alcarràs:

Indicador del camí ignasià

Indicador del camí ignasià

Les dues etapes que passen per la nostra ciutat són la 21, de Fraga a Lleida (33 km), i la 22, de Lleida a Palau d’Anglesola (22,7 km). Naturalment, són etapes pensades per a la gent que fa el camí a peu. Les podeu consultar aquí:

Us animem a que les aprofiteu en les vostres sortides i, per què no?, a que feu tot el camí. De fet, ja n’heu fet un tros. O és que encara no heu anat en bicicleta pel camí del riu, per la ruta que va a Butsènit i Alcarràs, la dels aiguamolls de Rufea? I tampoc a Alcoletge, no hi heu anat? No coneixeu les trinxeres del Tossal dels morts? Mai no és massa tard per a convertir-se a les dues rodes! Si sant Ignasi va fer el camí en un ruquet va ser perquè, al segle XVI, la bicicleta encara no s’havia inventat.

(Visited 176 times, 1 visits today)