Segurament us heu fet aquesta pregunta en diverses ocasions, com ara circulant per una via ciclista sobre la vorera on s’han oblidat de senyalitzar passos per a ciclistes o, simplement, circulant per una zona de vianants o una vorera.

Aquesta situació no està regulada específicament i, de fet no caldria, perquè teòricament els vehicles no poden circular per les zones de vianants, i una vorera bici hauria de disposar dels passos i semàfors per a ciclistes. Però la realitat és que les vies ciclistes a Lleida necessiten moltes millores i l’ajuntament ha permès la circulació de bicicletes per les zones de vianants (no entraré en el debat de si ho haurien de poder fer o no) sense regular aquesta situació.

De fet, segons ens ha comentat la Guàrdia Urbana al col·lectiu Enbiciperlleida-BACC, molts dels xocs entre bicicletes i cotxes a la ciutat es produeixen en un pas de vianants, quan la bici creuava per aquest; així doncs, cal parar compte en aquests punts. Per desgràcia no disposem de dades sobre el tema.

falta_pas_ciclista

A la vorera bici del carrer de la Mercè falten passos per a ciclistes.

Així doncs, es pot creuar amb bici la calçada de punta  a punta per un pas de vianants?

Les conclusions són les següents:

 • NORMATIVA:
  • , es permet creuar amb bici (a sobre de la bici) per un pas de vianants.
  • Els vianants tenen prioritat de pas, és un pas zebra. (article 65 del RGC)
  • Les bicicletes NO TENEN PRIORITAT DE PAS respecte la resta de vehicles. En aquest cas, la bicicleta s’incorpora a la calçada des de la vorera (com si un cotxe surt d’un pàrquing) i, per tant, cal cedir el pas als vehicles que s’aproximen. (capítol V del RGC)
  • Els semàfors reservats per a vianants no afecten a les bicicletes. Si també hi ha la silueta d’una bicicleta, aleshores sí que afecta. (article 145 i article 148 del RGC)
  • Si es creua a peu, empenyent la bici, s’és un vianant i és té prioritat de pas respecte els vehicles. (punt 4 de l’Annex I de la LTSV)
  • Hi ha dues situacions concretes en què les bicicletes tenen prioritat de pas (veure aclariments)
   • Pas de vianants regulat per semàfor.
   • Quan un vehicle de motor gira a dreta o esquerra i un ciclista està creuant (per un pas o no)
 • CONSELLS:
  • Els vehicles que circulen per la calçada no s’esperen que una bici creuï ràpidament, s’esperen un vianant que va a poc a poc; per tant, abans de creuar, us aconsello que modereu la velocitat, pareu molta atenció i assegureu-vos que es pot fer amb seguretat, deixant passar els cotxes.
  • Si no ho teniu clar (hi ha molt trànsit de cotxes, aneu amb nens petits…) baixeu de la bici i creueu a peu com un vianant.
  • Encara que tingueu prioritat en unes situacions determinades, pocs conductors coneixen la norma i tampoc és gaire clara, així que actueu com els dos punts anteriors.
  • Seguiu les indicacions dels semàfors per a vianants si voleu creuar la calçada de punt a punta, ja que quan està roig per aquests i verd per els altres, la prioritat de pas és per als vehicles que circulen per la calçada.
  • Respecteu els vianants, és el seu espai.
  • No confongueu un pas per a ciclistes amb els nous passos de vianants que es posen per a estalviar pintura quan estan regulats per semàfor. Els dos són iguals: dues línies transversals discontínues i paral·leles.
SDC11626

Vorera bici a la plaça Pau Casals, on es pot observar que el nou pas de vianants i el de ciclistes són iguals (en aquest cas han pintat de roig l’interior, però a Lleida no són tots així)

RGC: Reglament General de Circulació

LTSV: Llei de Trànsit i Seguretat Viària


ACLARIMENTS:

Respecte el fet de creuar amb bici, no hi ha cap article de les normatives de trànsit vigents que ho impedeixi. Les prohibicions que afecten als vehicles en un pas de vianants són les següents:

 • Es prohibeix l’avançament, amb excepcions. També a les seves proximitats. (article 87 del RGC)
 • Es prohibeix el canvi de sentit de la marxa (fer mitja volta, de 180º), perquè està prohibit l’avançament. També a les seves proximitats. (article 79 del RGC)
 • Es prohibeix la parada i l’estacionament. (article 94 del RGC)

Creuar amb bici de punta a punta de la calçada per un pas de vianants no és cap d’aquestes situacions. Que estigui prohibit l’avançament no vol dir que el seu significat sigui el mateix que el d’una línia longitudinal contínua (article 167 a del RGC), que prohibeix que els vehicles la travessin i que no permet, per exemple, que un cotxe que surt d’un pàrquing la travessi per anar cap a l’esquerra. Seria absurd impedir en aquest cas, pel fet que hi hagi un pas de vianants just al davant, que no pugui creuar-lo per sortir i que hagi de baixar a empènyer el cotxe (tot i que seria divertit de veure, XD)

foto_dominiques2

Accés per a vehicles que coincideix amb un pas de vianants, a l’escola Dominiques (FEDAC)

Per tant, com que no s’impedeix i l’ordenança municipal de circulació de Lleida permet la circulació de bicicletes per determinades voreres i zones de vianants (article 59.6), es permet creuar amb bici per un pas zebra. Això no vol dir que no sigui una situació estranya i calgui prendre precaucions.

Respecte com hem de classificar aquesta situació, el més semblant és que es tracta d’una incorporació a la circulació: la bici s’incorpora a la calçada (des d’una vorera bici o des d’una zona de vianants) i aquesta maniobra està regulada pel capítol V del Reglament General de Circulació.

Respecte els dos casos en què els ciclistes tenen prioritat de pas a l’hora de creuar un pas de vianants, no és pel fet que hi hagi un pas zebra, ja que si no estigués senyalitzat també en tindrien:

 • Semàfor taronja intermitent en un pas zebra: el llum indica “precaució” i “cediu el pas”, però no especifica a qui. S’entén que és als vianants que creuen pel pas zebra, perquè està regulat per semàfors, però si una bici pot creuar-lo, perquè circula per la vorera o via ciclista, també hauria de tenir prioritat. (article 146 d del RGC)
 • Un cotxe gira a dreta i esquerra per a entrar en un altre carrer i hi ha un ciclista a prop: aquesta norma no és gaire clara, perquè “a prop” és molt genèric. Un ciclista que vol creuar la calçada de punta a punta, hi hagi o no un pas de vianants, està “a prop” d’un cotxe que ha girat cap a un altre carrer i, per tant, al meu entendre tindria prioritat de pas. (article 64 del RGC) Us enllaço una animació que aclareix aquesta idea.

Atenció: no em faig responsable de les conseqüències que pugui tenir el contingut d’aquest article. Per a més informació, consulteu les normes de trànsit vigents.

(Visited 603 times, 2 visits today)