Avui m’han passat aquesta carta del Jordi Ribal, veí de Lleida. Es queixa a l’alcalde d’un ciclista que no només el va atropellar, sinó que el va tractar de manera molt grollera:

carta bicis lleida

En primer lloc, vull recordar que, a Lleida, circular per la vorera ja està prohibit, com recull la normativa. L’excepció són els menors de 12 anys i els seus acompanyants, que poden anar-hi, així com els ciclistes en els trams així senyalitzats.

En segon lloc, des d’aquest blog, i des de l’associació En bici per Lleida – Bacc, sempre recomanem a tothom que, en cas de no haver-hi carril bici, vagi per la calçada per tal de no molestar els vianants. Perquè tots som vianants, també els que de vegades agafem la bici.

En tercer lloc, però, cal dir que de vegades el propi disseny urbà de la ciutat t’obliga a passar per la vorera. És així, per exemple, per enllaçar trams de carril bici a Balmes. O en carrers unidireccionals, com vaig explicar fa uns dies.

Els ciclistes, Jordi, no ens podem fer responsables del comportament de tothom. Massa vegades se’ns critica com a col·lectiu com si tots fossim responsables del que fa una persona. Tot i això, volem dir-te que estem treballant perquè això que t’ha passat a tu no li passi a ningú més. Un primer pas podria ser reconsiderar la política de fer voreres-bici, que ens pren espai als vianants i crea problemes, i fer sempre els carrils bici per on s’haurien de fer: per la calçada. Un segon pas seria fer més zones 30 i controlar que realment ho són. Finalment, fer que les bicicletes puguin anar en ambdòs sentits en els carrers de zona 30 que són d’un sentit pels cotxes seria una tercera mesura molt adient.

Des d’aquí, Jordi, t’envio tot el meu suport. Entre tots farem una ciutat més amable, neta i humana.

(Visited 147 times, 1 visits today)