El cadenat és probablement un dels elements més infravalorats pels qui ens movem amb bici, sense ells el nostre vehicle duraria pocs dies al carrer i tot i així molta gent segueix utilitzant cadenats de molt mala qualitat. Et miro especialment a tu, persona que continua lligant la bici amb un cable. Fes el favor de canviar-lo per qualsevol alternativa que realment posi difícil robar la bici. En aquest article cobriré totes les que conec per a que puguis decidir quina et convé més i, si tens cap dubte, si us plau pregunta’ns!

Cable

Fuig d’ell. No explicaré com, però és extremadament fàcil i ràpid rebentar-lo. I tot i així hi ha gent que encara se’n refia. Encara que sigui molt gruixut recomano fortament no utilitzar-lo com a cadenat principal.

Cable

No li facis això a la teva bici :(

Cadenat amb ròtules, amistosament conegut com “pitó”

Aquí ja estem parlant d’un sistema d’una seguretat acceptable: molts conductors de motos les lliguen amb aquest tipus de cadenat. Solen estar bé de preu però pesen molt i no són gaire pràctics (en moltes bicis pot costar trobar un bon lloc on portar-los sense que destorbin). No et deixis enganyar per la seva aparença robusta, trencar-los és relativament fàcil, però definitivament molt menys que un cable.Pitó

 

Cadena

Les específiques per a bicis tenen una funda que evita fer malbé la pintura. Són assequibles i segures però també poden ser poc pràctiques i, sobre tot, molt pesades -són amb diferència el cadenat més pesat de tots els que cobreix aquest article-. Hi ha qui les porta sobre l’espatlla com si fos un cinturó de munició, si t’agrada el “look” guerrer pot ser un punt a favor.Cadena

 

Cadenat plegable

Jo lligo la meva bici amb un d’aquest tipus (concretament amb aquest), degut a que em resulta molt pràctic: gràcies a les articulacions es poden plegar i portar en un petit estoig a la bici que es pot fixar, per exemple, al lloc del porta bidons. Són el tipus de cadenat més car, cal valorar si val la pena el petit guany en comoditat.Cadenat articulat

 

Cadenat en D

El cadenat de bici per excel·lència és, efectivament, el més segur, si comparem la gamma alta de tots els tipus. A més a més és relativament lleuger i més barat que un cadenat articulat. Normalment venen amb algun tipus de suport per portar-los còmodament a la bici. Si no tens clar quin tipus de cadenat és el millor per a tu et recomano aquest.Cadenat en D

 

Mètode de tancament

Hi ha dos mètodes de tancament: amb combinació numèrica o amb clau. Tot i que els tancaments de combinació poden resultar més pràctics, els que van amb clau són clarament més segurs i és millor evitar els de combinació. Tot i així, si ja tens un cadenat que es bloqueja així no cal preocupar-se gaire: és improbable que un lladre perdi tant temps provant combinacions. En quant als de clau, tal i com passa amb qualsevol altre tancament per clau, hi ha des de mecanismes bastant vulnerables fins a claus de seguretat molt alta, que solen venir amb els cadenats d’alta gamma. De totes maneres és estrany que intentin trencar un cadenat pel tancament: requereix eines, coneixements i temps.

 

Material, forma i mida

En les cadenes i cadenats en D és important que la secció de les baules (o del propi cadenat en el cas dels cadenats en D) no sigui arrodonida sinó amb cantells. Això els fa una mica més segurs. Els cadenats en D guanyen encara una mica més de seguretat si la corba no es perfectament semicircular sinó lleugerament punxeguda, com el de la foto.

En quant al material per a cadenes, cadenats plegables i cadenats en D: si estan fets d’acer tractat tèrmicament molt millor, val molt la pena invertir algun euro addicional per això. El tractament tèrmic aconsegueix que l’acer sigui molt més dur i, per tant, difícil de tallar.

És preferible que el cadenat, si és en D o plegable, sigui el més petit possible. Amb petit em refereixo a l’espai interior, no al gruix (un cadenat més gruixut és més segur). Idealment serà suficientment gran com per a lligar el quadre i la roda posterior sense deixar espai interior inutilitzat. Així limitaràs encara més el tipus d’atacs que el lladre pot provar de dur a terme. Si has de comprar el cadenat, pensa on i com lligues normalment la bici i, per tant, la mida que necessites.

Cadenat en D ple

“Omple” tot el cadenat. Font: thebestbikelock

 

Llavors quin és el millor per a mi?

En cap cas un cable. Potser t’ha funcionat durant un temps, però has tingut sort. Els més segurs són els cadenats en D i les cadenes, seguits pels cadenats plegables. Qualsevol d’aquests tres tipus et proporcionarà seguretat més que suficient si el compres de bona qualitat. Un bon cadenat en D aporta seguretat extrema si l’utilitzes bé, i a més a més són relativament barats, així que aquesta és la meva recomanació. Si la comoditat i versatilitat dels cadenats plegables et pot anar bé, també són molt bona opció. És important que tinguis clar com portaràs el cadenat a la bici abans de comprar-lo: per això recomano no comprar una cadena si no ho tens segur.

Hi ha comparacions de la seguretat de cadenats a internet, els dos més famosos són Sold Secure (en anglès) i ART (en holandès), és interessant donar-los un cop d’ull abans de decidir-te per cap cadenat.

Si t’interessa aquest tema, et recomano la pàgina The best bike lock (anglès), hi trobaràs informació de gran qualitat.

(Visited 216 times, 1 visits today)