És un esdeveniment que té lloc un cop al mes a moltes ciutats del món. No té cap organització darrere; gent en bicicleta es troben i fan un recorregut per la ciutat per reivindicar la mobilitat sostenible. No és una manifestació; tampoc una cursa. Persones normals es troben per tal de desplaçar-se per la ciutat.

Alguns dels lemes més comuns en català són: “Recicla’t la moto, fes-te una bici”, “No bloquegem el trànsit, som trànsit”, “Utilitza la bici a diari, celebra-ho un cop al mes” o “Sense cotxes, sense fum”. A més a més de ciclistes també poden haver-hi patinadors. La finalitat és reivindicar una major presència i protecció de les bicicletes a les ciutats, per reduir les molèsties que ocasionen els vehicles motoritzats, tals com soroll, embussos, inseguretat i contaminació, tant atmosfèrica com acústica.

img-20160902-wa0018

Massa Crítica que es va fer a Lleida el passat setembre.

El moviment va començar l’any 1992 a Sant Francisco (Califòrnia) quan una cinquantena de ciclistes es van reunir per protestar contra les condicions del trànsit. Al mes següent hi van tornar, i el moviment es va estendre per moltes ciutats del món.

El nom de Massa Crítica s’ha tret de la pel·lícula documental de Ted White sobre el ciclisme Return of the Scorcher (1992). Una part del documental mostra el fenomen que es dóna a la Xina: els ciclistes sovint no poden creuar el carrer a causa del trànsit d’automòbils i de la inexistència de semàfors. A poc a poc, més i més ciclistes s’apleguen esperant per a creuar i, quan són prou gent -una massa crítica-, llavors poden passar tots junts: amb la força del seu nombre poden parar el trànsit mentre creuen el carrer.

Des d’enbiciperlleida-bacc.cat volem donar alguns consells als/les participants:

  1. Som una massa: cal anar junts sempre. Si no, algun cotxe o moto ens podria dividir. Això implica no córrer massa ni badar. Anem de passeig.
  2. És una festa: un bon moment per fer amistats. Podem riure, anar disfressats, dur pancartes, cantar… Si algú ens pregunta, li expliquem amb amabilitat i educació què fem i per què.
  3. Cal respectar els semàfors SEMPRE. Com que serem un grup i anirem molt junts serem considerats un sol vehicle i tindrem preferència fins que passi el darrer. Així doncs, si el semàfor canvia quan el grup ja ha començat a passar, no us preocupeu i continueu: som una massa!
  4. Respecteu sempre els vianants. 
  5. Recordeu que no esteu obstruint el trànsit: sou el trànsit.

 

Des d’enbiciperlleida-bacc.cat esperem que la iniciativa tingui èxit, que cada dia en siguem més i que la massa crítica de Lleida esdevingui tradició.

(Visited 138 times, 1 visits today)