Com sabeu, intento sempre relacionar en els meus articles la bicicleta amb altres activitats que es fan a Lleida. Aquest cop, per tant, perdoneu-me si faig una mica d’autobombo. Sóc professor de filosofia, i modero el Cafè Filosòfic que cada dijous, a les 20h, es va a l’Antares. Tenim grup de Facebook i tot!

Malgrat hi hagi qui pugui pensar el contrari, la filosofia és cosa del nostre dia a dia. És radical perquè és a l’arrel de tot allò que fem, també de la bicicleta. Al capdavall, qui no ha vist mai la famosa metàfora, atribuïda a Albert Einstein, que compara viure i anar amb bicicleta?

einstein

És clar que no és del tot certa. Si vas de baixada no cal pedalar gaire; tampoc en pla, si portes prou inèrcia. Però: no és cert, que hi ha persones que semblen viure sempre de baixada i persones que no troben sinó pujades? No és cert, que es puja millor amb una bici elèctrica, o amb una bici que pesi poc i tingui un bon canvi de marxes, que amb una bici de passeig, pesada i amb una sola marxa? És justa, la distribució actual de bicicletes? Cal que l’Estat ajudi, amb motorets elèctrics subvencionats, aquells que neixen amb pitjors cames? Són preguntes que tots ens fem sovint.

Però la bicicleta no és només una metàfora de la vida humana, sinó també, en si mateixa, un element que mou a la crítica del mode de vida actual. Ho veiem aquí a sota. bici gimnasio

Però fem-nos més preguntes: s’ha de restringir, pel bé comú, la circulació de vehicles contaminants a les ciutats, com fan molts llocs d’Europa? Hauríem de fer que els preus dels vehicles incorporessin el cost social, les externalitats positives o negatives? Quins canvis provoca en la nostra visió del món, el fet d’anar en bicicleta? Com canviaria la nostra visió d’aquest vehicle el fet d’obligar-nos a tenir matrícula? I a estar assegurats? Per què sempre que hi ha un accident amb una bicicleta implicada es pregunta si el seu usuari duia el casc, fins i tot quan aquest fet pugui ser totalment irrellevant? Per què tanta gent odia als que van en bicicleta? Totes aquestes preguntes poden ser analitzades des d’un punt de vista filosòfic.

Si alguna d’elles us interessa, ja ho sabeu, feu com sir Arthur Conan Doyle, el creador de Sherlock Holmes: agafeu el barret, el bigoti, la dona, la bici i… a pensar!

conan-doyle-bicicleta-high

(Visited 117 times, 1 visits today)
Tags: