Hem creat uns fulletons amb la normativa de circulació de bicicletes a Lleida. Hi hem afegit alguns consells. Els pots descarregar fent clic aquí.

També pots consultar l’Ordenança Municipal de circulació de vianants i de vehicles al municipi de Lleida fent clic aquí. La bicicleta apareix en els articles 17, 26, 28 i 59 de l’ordenança (l’article 59 s’ha modificat recentment). I les normatives de trànsit estatals  les podeu consultar fent clic aquí.

A continuació reproduïm íntegrament el text del fulletó:

NORMATIVA PER A CIRCULAR EN BICICLETA PER LA CIUTAT DE LLEIDA (ZONA URBANA)

 • La bicicleta és un vehicle. Com a tal ha de circular per la calçada o el carril bici.
 • També es pot circular per parcs i passeigs centrals, sempre que no hi hagi aglomeració de vianants. En aquestes zones, els vianants tenen prioritat de pas. Com a excepció, els menors de 12 anys poden circular per totes les voreres i zones de vianants si van acompanyats d’un adult, amb o sense bicicleta.
 • Com que la bicicleta és un vehicle, ha de respectar les normes de circulació (semàfors, senyals…). Naturalment, no és permès de parlar pel mòbil ni utilitzar auriculars d’àudio.
 • La bicicleta ha de circular pel carril més proper a la vorera (normalment el de la dreta) i pot fer-ho per la part central d’aquest. Es permet circular pels altres carrils sempre i quan sigui necessari per a agafar una determinada direcció o si hi ha un carril BUS. Es prohibeix circular pel carril BUS.
 • Els vianants que volen creuar el carril bici tenen prioritat de pas. Només poden caminar-hi per a creuar-lo.
 • El casc és obligatori per a ciclistes menors de 16 anys, tant a dins com a fora de ciutat. Per a la resta només és obligatori fora de ciutat.
 • De nit o en condicions de mala visibilitat és obligatori l’ús d’un llum de color roig al darrera, un de color blanc davant i un catadiòptric de color roig al darrera.
 • És obligatori dur un timbre.
 • S’ha de senyalitzar les maniobres (girs, canvi de carril, reducció brusca de la velocitat…)

senyals_manuals_cat

CONSELLS PER A CIRCULAR EN BICICLETA

 • Cal comprar un bon cadenat, preferentment rígid. Estalviar massa pot sortir car. Us aconsellem dur dos cadenats, un de més bo per a lligar una roda i el quadre i un altre per a l’altra roda. També és important emportar-se el selló o lligar-lo amb un cadenat secundari si el tancament de la tija és de maneta (si és de cargol no fa falta).
 • Cal aparcar en un lloc on no molesti als vianants.
 • Si circules per la calçada, és important fer-ho pel centre del carril. Recorda que la resta de vehicles han de canviar de carril per avançar-te i poden creuar la línia contínua si és necessari.
 • Vigila amb les portes dels cotxes aparcats, perquè es poden obrir. Alguns carrils bici no tenen separació amb l’espai d’estacionament.
 • Vigila amb els vehicles que creuen el carril bici (garatges, cruïlles…) Tot i que tens prioritat de pas, assegura’t que t’han vist i que et deixen passar.

Nota: els cicles de més de dues rodes de tipus C0 (tricicles i quadricicles per a ús personal) també es regeixen per la normativa de circulació aplicable a les bicicletes.

Aquest document no té caràcter normatiu, per a més informació consulteu l’ordenança de circulació de la ciutat i les normatives de trànsit estatals. Per circular fora de la ciutat (zona interurbana) consulteu les normatives de trànsit estatals.

Abril de 2019

Font imatge: DGT (Dirección General de Tráfico)

 

Aquesta taula resumeix per on es pot circular amb bici:

resum_normabicis_lleida

 

Posa’t a prova! Hem preparat un TEST sobre normativa ciclista a la ciutat.

 

 

(Visited 1.097 times, 1 visits today)